Spotřebujte nejlépe do: 10/2025
Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je výrobek před uvedeným datem. To však neznamená, že po tomto datu je omezena funkčnost. Díky kvalitnímu balení, které používá výrobce u těchto produktů, je možné produkt bez omezení používat ještě 1 rok po tomto datu.
Specifická kultura kvasnic pro kvasy z melasy, cukru a ječmene.
Pozor tyto kvasnice nejsou přímo určeny pro výrobu " tuzemáku" který se skládá z lihu a aromat. Pro výrobu základu do tuzemáku (lihu) vyberte např.kvasnice Alcotec48 , nebo kvasinky ze sekce : Velmi čistá fermentace. Tyto kvasinky jsou určeny především pro výrobu tradičního rumu (nebo se také říká melasový rum). Alcotec RUM obsahují kmeny odolných aromatických lihovarských kvasnic, který Vám podpoří správný chuťový profil při fermentaci z melasy, která se ještě doplňuje o třtinový cukr. Pro složité cukry které jsou v melase, obsahuje balíček také nepostradatelný enzym glukoamylázy pro dokonalé prokvašení a přeměnu složitých cukrů na jednoduché, které jsou již ''potravou'' pro kvasinky. Následný rum ještě upravovat dřevěnými třísky (barva se dá ladit podle výběru pražení třísek, a chuť podle vybraného dřeva). Tak to dělají všichni výrobci rumu.
Alcotec Rum Turbo Yeast Výrobce alcotec je vždy napřed a nevystačí si jen s obecným kmenem kvasinek s nepostradatelnými živinami a enzymy pro danou aplikaci. Tento produkt obsahuje výjimečný kmen kvasinek, který nejlépe podporuje jemné příchutě při fermentacích obsahujících melasu. Také obsahuje nepostradatelný Enzym GA (glukoamyláza známá také jako amyloglukoláza), který štěpí dextriny obsažené v melase, balení obsahuje také živiny, které v melase chybí.
Turbo kvasnice RUM alcotec obsahuje specifické složení a dosahuje tak výrazné zlepšení oproti ostatním rumovým kvasinkám běžně distribuovaným na trhu.
Kmen kvasnic dosahuje také velmi dobrých výsledků při výrobě whisky z tmavého sladu.
Návod na přípravu RUM (instrukce na objem 25l /1balení kvasinek):
Připravte 21l teplé vody (okolo 35°C) Pro přesné měření teploty je vhodné mít teploměr s jehlou. Přidejte 2kg melasy a 4,5kg cukru (nejlépe třtinového). Pro nejlepší výsledky můžete zvolit místo cukru sušenou třtinovou šťávu. Vše pořádně promícháme a poté přidáme kvasinky. Doba kvašení se pohybuje okolo 7dní. Pozor při použití melasy dochází k velkému pěnění - nechte uzávěr kvasné nádoby volný a nepoužívejte bublátko! Vznikající pěnu neodebíráme jelikož obsahuje značné množštví bílovin, které slouží jako živina pro kvasinky. Po ukončení kvasného procesu je doporučeno před destilací kvas nemíchat a nechat kvasinky sednout na dno. Sedimentaci můžete podpořit přírodním dvou-komponentním čířidlem Alcotec24 turbo klar.
Tyto návody jsou pouze příkladem a existuje mnoho receptů.
Návod na přípravu Whisky (instrukce na objem 25l /1balení kvasinek):
Připravte 21l teplé vody (okolo 35°C) Pro přesné měření teploty je vhodné mít teploměr s jehlou. Přidejte 2kg nechmeleného extraktu tmavého sladu a 5,5kg cukru (nejlépe třtinového). Vše pořádně promícháme a poté přidáme kvasinky. Doba kvašení se pohybuje okolo 7dní. Ideální teplota kvašení je při 22-28°C.
Baleno v sáčcích 73 g. 1.balení na 25l kvasu.
Složení : Single kultůra pro kvasy z cukrové třtiny a ječmene. Vysokovýkonostní enzym glukoamyláza, živiny a vitamíny pro kvasnice.
Glukoamyláza : Glukoamyláza se používá pro rozbití molekuly cukru s dlouhým řetězcem na krátký řetězec. Sacharidy z dlouhého řetězce nedokážou kvasinky zpracovat, proto je nutné u kvasu ze zrna přidat přírodní enzym glukoamylázy který tyto sacharidy přemění na krátký řetězec. Tento enzym je také vhodné použít u kvasu z melasy jelikož rozkládá dextrin který je obsažený v melase..
Z čeho se vyrábí rum?
Rum je pálenka která se vyrabí ze třtinové šťávy ,třtinové melasy , pěny a dalších zbytků které vznikají při zpracování třtinového cukru. Nejkvalitnější rum se vyrábí jen z čistého sirupu ze třtinové šťávy ,nebo s přídavkem s třtinové melasy. Aby zesílilo aroma rumu tak se také přidávají do kvasu listy broskvoně, skořicového jablka nebo kůra z akátu. Všechny recepty by se měly upravit tak, aby připravovaný kvas dosahoval okolo 11% Brix.