6x 1g -Enzym k štěpení molekul pektinu.
Použití - Ovocné kvasy
Funkce : Rozklad buněčných stěn dužiny při alkoholovém kvašení.
Učinek : Dokonalý prokvas, extrakce aromatických prekurzorů.
Typ : Pectolase Ultra clear Active 190000 U/g- Aktivní enzym ( v balení jsou inaktivní , jsou aktivovány až na místě, kde se jejich aktivita požaduje. Aktivace se provádí rozmicháním enzymů v teplé vodě 40-50°C
Tyto enzymy jsou tichými hrdiny, kteří pracují v pozadí činnosti kvasinek, ale jejich přínos je nezbytný pro dosažení vynikající chuti a nevzdávají to ani s přibyvajícím alkoholem. Dávkuje se 5g na 25l rmutu,obsah jednoho balení těchto enzymů je jen 5g, aby si mohl každý nadávkovat pektinázu dle objemu, a to bez nutnosti vážení na speciálních mikro-váhách.
Pektiny jsou podpůrné látky ovoce a jsou obsaženy prakticky ve všech druzích ovoce. Při použití turbokvasnic u ovocných kvasů, je vhodné přidat také pektinázu, která rozloží pektiny z ovoce.Po rozkladu pektinů v ovoci jsou cukry lépe přístupné kvasinkám.Při použití turbokvasnic s přídáním těchto enzymů dosáhnete tedy dokonalého prokvašení a výrazně eliminujete také zastavení kvasného procesu při jeho dokvašování, když máte již v ovocné břečce málo sacharózy. Při použití pektinázy v kvasu, dochází také k uvolnění veškerého přirozeného aroma ovoce.Enzymy dokonale rozloží i nepodrcené ovoce ve Vašem kvasu.
Hmotnost obsahu: 6 balení po 1g (Jedno balení, je určeno pro 25l ovocného kvasu)
Příklad pro 100l kvasu:
1. postup. - Aktivace enzymů pomocí teplého ovocného rmutu.
Tento postup je složitější, ovšem vždy máte jistotu že dojde k aktivaci všech enzymů které přidáte do kvasu. Odebereme z bečky poloviční množství kvasu a ten zahřejeme na 40-50°C. Přidejte enzymy a dokonale promíchejte kvas. Kvas nechte odležet asi 2h a poté obsah kvasu doplňte odebraným množstvím.
2. postup - Aktivace pomocí teplé vody.
Připravíme litr vody kterou zahřejeme na 40-50°C. Poté vsypeme množství enzymů podle objemu jedné kvasné nádoby a důkladně promícháme. Vyčkáme chvíli a poté směs přidáme do bečky s kvasem. Ovocný kvas dobře promícháme.
Obsah pektinu v čerstvém ovoci u jednotlivých druhů:
Jablka |
0,6% |
Hrušky |
0,5% |
Meruňky |
1,0% |
Třešně |
0,3% |
Ostružiny |
0,7% |
Švestky |
0,9% |
Černý rybíz |
1,1% |
Maliny
|
0,4% |