Vývoj stupnice cukernatosti: na počátku byl Čech.
Karel Balling
(*1805 Kalek (Rakousko-Uhersko),† 1868 Praha (Rakousko Uhersko)
Procento sacharózy stanovil pan Balling kolem roku 1830, tím že připravil čísté sacharózové roztoky známe hodnoty a změřil jejich měrnou hmotnost.Následně vše připravil tabulky čisté sacharózy proti měrné hmotnosti. V tabulce uvedl tyto hodnoty na 3 desetinná místa a první cukroměr vyrobil v roce 1839. Dále se věnoval k zdokonalování dalších stupnic jako je Baumé hustoměr. P. Balling byl v rakousko-uherské národnosti a narodil se v obci Kalek (ústecký kraj) a zemřel v Praze. Stupnice pana Ballinga se rozšířila do celého světa. Stupnice je udávána ve stupních °Bg (Ballingův stupeň)
>>Na pana Ballinga navázal pan Adolf Ferdinand Wenceslaus Brix a rakouský šlechtic baron August Wilhelm von Babo.
Adolf Ferdinand Wenceslaus Brix (*1798 Wessel Německo,†1870 Berlín)
Pan Brix odvodil svojí stupnici cukernatosti z Ballingové stupnice, kterou zpřesnil z 3. desetinných míst na 5. Vytvořil tímto hodnotu cukernatosti ve stupních °Brix (Brixův sacharometr). Na 5.desetinném místě jsou již chyby které se doposud nepodařily nikomu napravit. Brixův sacharometr nám udává stejně jak Balligová stupnice hodnotu cukernatosti proti měrné hmotnosti, ovšem s přesnějším výsledkem než byla původní Ballingová stupnice.
August Wilhelm von Babo (*1827 Weinheim Německo, †1894 Klosterneuburg)
Rakouský šlechtic vycházel s Ballingové stupnice a ve své stupnici zohlednil necukry.V moštech se oproti čistým cukernatým roztokům nacházejí jiné pevné částice, a ty navyšují hodnotu při měření Ballingovým nebo Brixovým sacharometrem. Stupnice Babo již odečítá vliv necukrů abychom znali čistou sacharózu bez přepočtů. Stupnice Babo zohledňuje necukry pouze průměrnou hodnotou pro všechny druhy ovoce, což je z hlediska přesnosti někdy nevyhovující. Stupnice Babo se později začala nazývat Klosterneuburský moštoměr dle vzniku a bydliště pana Wilhelma von Babo.Stupnice používá zkratky (°KMW, °Kl, Babo)
Český normalizovaný moštoměr ( vznik v letech 1923-1934 : Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky v Bratislavě).
Československý normalizovaný moštoměr (°ČNM), také známý jako Normalizovaný moštoměr (°NM), vznikl na území Československa ve Výzkumném ústavu vinohradnickém a vinařském v Bratislavě v letech 1923 - 1934. Udává hodnoty ve stupních normalizovaného moštoměru °NM. Stupnice je dělená po 0,2° od 10° do 30° a vyjadřuje, kolik kg cukru je obsaženo ve 100 l moštu (1 hl). Ve stupnici (ČNM) jsou zohledněny necukry od 2-3%.
Cukernatost v kvasu (vznik v letech 2013-2018 , Global Filament s.r.o)
Cukernatost českého kvasu (°CK) ,vznikl v naší společnosti v letech 2013-2018. Vychází ze stupnice českého chemika pana Ballinga,stupnice °CK umožňuje nastavení bezcukerného extraktu (necukrů) přímo na stupnici. Při správném nastavením hodnoty necukrů, u jednotlivého ovoce odečtete ze stupnice velmi přesné procento čisté sacharózy ve Vašem kvasu. Stupnice cukernatosti českého kvasu je nejpřesnější metodou měření čisté sacharózy v kvasu oproti stupnicím cukernatosti které mají již zohledněny bezcukerné extrakty v moštu nevyhovujícím nekonstantním (°ČNM 2-3%) nebo konstantním odečtem (3% necukrů na každých 20%).
Přístroje se stupnicí °CK
RHX32-MS,RHX32-MX