Otázka:
Na kolik % bych měl docukrovat švestky?
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Švestky bychom měli docukrovat nejvýše na 25% brix. Pokud v období dozrávání plodů nebylo dostatek tepla a slunečního záření, doporučuje se švestky docukrovat na průměrnou hodnotu cukernatosti dané odrůdy. Průměrná cukernatost se pohybuje od 15% u klasických odrůd až do 25% u speciálních odrůd (např.Top Taste,Stanley).
Otázka:
Jakou by měla mít cukernatost švestka domácí?
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Švestka domácí je u nás nejrozšířenějším druhem a dosahuje průměrné cukernatosti 18% Brix
Otázka:
Mohu docukrovat kvas velkým množstvím cukru abych měl vysokou výtěžnost?
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Ano, ale je nutné v tomto případě použít šlechtěné kvasinky Saccharomyces cerevisiae pro kvasný proces, které jsou odolné vůči alkoholu a zároveň jsou teplotně tolerantní. Nejvyšší možná cukernatost brix se doporučuje 30% Brix. Ideálně je docukrovávat kvas vždy na 25%. Nezískáme jen vyšší výtěžnost, ale kvas se alkoholem zakonzervuje, ovoce se promaceruje a pálenka získá ještě lepší aroma. Pozor, při planém kvašení nedocukrovávejte,pálenka pak "řeže" (použijte pouze malé množství 1-2 kg na bečku, jako "startovací" cukry)
Otázka:
Měl jsem vysokou cukernatost kvasu a alkoholová výtěžnost je velmi malá, jak je to možné?
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Pokud jste nepoužil žádné šlechtěné kvasinky, tak proces kvašení se Vám zastavil vlivem vysokého procenta alkoholu kvasu. Plané kvasinky mají průměrnou odolnost vůči alkoholu v kvasu pouze 8-12% a poté uhynou. Nezáleží tedy jak vysokou cukernatost má kvas na počátku, a zastaví se vždy po dosažení uvedeného procenta alkoholu v kvasu. Pokud nechceme používat šlechtěné kvasinky, nepřesahujte hodnotu cukernatosti 25% Brix, výsledný efekt vysoké alkoholové výtěžnosti se nedostaví a pouze po zastavení kvasu budete mít vysoké zbytkové cukry.
Otázka:
Známý nepoužil žádné kvasnice a měl stejnou výtěžnost jak já s použitím kvasnic koupených na vašem webu.
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Je nutné brát v potaz mnoho faktorů. V ideálních případech plané kvasinky zvládnou být v činnosti i pokud je hodnota alkoholu v kvasu přes 10%. Není to jen o teplotě kvasu, ale také má vliv např. teplota podlahy na které je bečka umístěna, aby kvasinky nebyly ''šikanovány" chladem z podlahy. Takže i takový polystyrén umístěný pod bečkou má zásadní vliv na konečný výsledek. V každé odrůdě je také jiný kmen kvasinek, názorný příklad je u malých plodů švestek domácích, kdy plody po dozrání se již rozkládají i na stromě. U šlechtěných vysoko-cukerných odrůd slivoní, bychom měli již přidávat šlechtěné kvasnice pro dokonalý prokvas pro využití všech zkvasitelných cukrů. Jednoduše řečeno - pokud šlechtíme vysoko-cukerné odrůdy, musíme také dodávat šlechtěné kvasinky, které toto jsou schopny zpracovat.
Otázka:
Proč doporučujete přidávat enzymy do kvasu,není to nějaká chemie?
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Proces enzymů probíhá v každém kvasném procesu kdy probíhá rozklad molekuly ovoce a přeměna z cukrů s dlouhým řetězcem na cukry s krátkým řetězcem, které jsou potravou pro kvasnice. Přidáním šlechtěných enzymů s vysokou enzymatickou hodnotou tento proces podpoříte a odměnou vám bude výborně prokvašený kvas s jedinečným aroma. V případě obilných kvasů se bez enzymů neobejdete.
Otázka:
Jaký je rozdíl mezi turbokvasnicemi za 50,- a za 150,- Kč?
Odpověď : refraktometr-eshop.cz
Je vhodné používat jen ty kmeny kvasnic které jsou vyšlechtěny s ohledem na chuť a jemné tóny výsledné pálenky. Nejlevnější turbokvasnice jsou obvykle kmeny kvasnic vyšlechtěny pro vysokou alkoholovou výtěžnost používané zejména pro výrobu ethanolového paliva E85. Tyto levné kvasnice neprodukují jen alkohol, ale ve vetším množstvím také methanol,tanin, isopentanol, různé aldehydy nebo aceton Tyto látky mají vliv na ostrou chuť a mohou za tkz. "'kocovinu"' . Tyto kvasnice se téměř vždy používají pro výrobu pochybných a levných alkoholů, kde se přidává větší množství esencí a cukru.